Skip to content

Relatie tussen België & Japan

Een wereldtentoonstelling biedt de ideale locatie om internationale banden en relaties op te bouwen en te versterken. De internationale of handelsrelatie die bij Expo 2025 Osaka centraal staat is natuurlijk de relatie tussen Japan en België, al houdt het daar niet op. 

 

Lees hier alles over België en Japan, we go way back. 

Een beetje terug in de tijd...

België & Japan

België en Japan bouwden reeds een relatie op in 1866, toen de Treaty of Amity, Commerce and Navigation tussen Japan en België werd opgesteld. Een wereld waarbij Japan en België niet verbonden zijn kunnen we ons niet meer voorstellen...

De Belgische deelname aan Expo 2025 Osaka bevestigt hoe sterk de banden tussen beide landen zijn. De aanwezigheid van België op de wereldtentoonstelling versterkt de band enkel nog meer en biedt de mogelijkheid om nog meer kansen te creëren voor Belgische en Japanse stakeholders.

  • 1866: het Treaty of Amity, Commerce and Navigation wordt afgesloten tussen Japan en België.
  • 1873: Japanse gezanten bezoeken België (en tien andere landen) in het kader van de Iwakura-missie (1871-1873) om het land in vele aspecten te bestuderen, waaronder de instellingen en de industrie.
  • 1896: een nieuw handelsverdrag tussen Japan en België wordt gesloten
  • 1906-1914: publicatie van het tijdschrift Japon et Belgique : Revue publiée par la Société d'Etudes Belgo-Japonaise
  • 1921: kroonprins Hirohito bezoekt België
  • 1962: de eerste Belgische Economische Zending naar Japan, onder leiding van Prins Albert.
  • 1962: de vestiging van de Honda Motor Corporation fabriek in Aalst was de eerste Japanse investering in Europa door een groot Japans industrieel bedrijf. Japanse bedrijven blijven tot op de dag van vandaag grote investeringen doen in België.
  • 1964: staatsbezoek aan Japan van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola
  • 1970: België neemt deel aan de wereldtentoonstelling in Osaka
  • 1971: bezoek aan België van de Japanse keizer Hirohito
  • 1993: de Japanse keizer Hirohito woont de staatsbegrafenis van Koning Boudewijn bij
  • 1996: staatsbezoek aan Japan door koning Albert en koningin Paola, vergezeld door ZKH kroonprins Philip
  • 2005: België neemt deel aan de wereldtentoonstelling Aichi
  • 2005: Belgische economische zending naar Japan onder leiding van ZKH prins Filip
  • 2012: Belgische economische zending naar Japan onder leiding van ZKH prins Filip
  • 2016: 150ste verjaardag van het bilaterale verdrag tussen Japan en België
  • 2016: Staatsbezoek aan Japan door ZKH Koning Filip en HKH Koningin Mathilde
  • 2022: Belgische economische zending naar Japan onder leiding van HKH Prinses Astrid. BelExpo nam deel aan deze economische zending. Tijdens de zending ondertekende dhr. Renaat Schrooten de Participation Agreement voor Expo 2025 Osaka tijdens een speciale Signing Ceremony.

België & Japan

Wist je dat...

... er zo'n 1.700 Japanse staatsburgers momenteel in België verblijven?

... er ongeveer 870 Belgische staatsburgers in Japan verblijven?

... er aan het einde van de 19e eeuw een Japans strafsysteem werd opgesteld in de grondwet waarvoor de Japanners zich lieten inspireren door België?

... Japanners houden van Belgisch bier? Belgisch bier wordt ook uitbundig in de kijker gezet tijdens het Belgian Beer Weekend, dat jaarlijks in verschillende steden in Japan georganiseerd wordt. De afgelopen 13 jaar heeft het Belgian Beer weekend al meer dan 1,4 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Ook in het Belgisch paviljoen zal het niet ontbreken aan Belgisch bier.

... er in Japan een opmerkelijke fascinatie bestaat voor het verhaal van A Dog of Flanders, een roman uit 1872 van de Engelse schrijfster Marie Louise de la Ramée? Het verhaal focust op een Vlaamse jongen, Nello, en zijn hond Patrasche. De populariteit van het boek heeft geleid tot de productie van verschillende films en tot de creatie van een beeld in het centrum van Antwerpen en een klein standbeeld in Hoboken.

... Belgische bedrijven in Japan bijna 80 filialen, die vooral actief zijn in chemie, farmaceutica en biotech, gevolgd door ICT, de auto-industrie en de materiaalindustrie?

syuhei-inoue-kaoHI0iHJPM-unsplash (1)
chris-liverani-XAnIZclLbx4-unsplash

... Japanners houden van Manneken Pis? Manneken Pis inspireerde de naam van een populaire Japanse dessertketen en ooit produceerde een bekende fabrikant van slimme toiletten zelfs een korte reeks advertenties met ons beroemdste standbeeld.

... Japanse investeringen in België blijven groeien? Japan is de op één na grootste niet-EU bron van directe buitenlandse investeringen in België. Ongeveer 300 Japanse bedrijven hebben een vestiging in België. Ze stellen rechtstreeks bijna 30.000 mensen tewerk. Ongeveer 20% van de Japanse bedrijven in België is actief in de auto-industrie.

... de Belgische zanger Adamo beroemd is in Japan? Hij zong ook in het Japans. We vinden "tombe la neige" nog steeds terug in verschillende karaokebars in Japan.

... de Koningin Elisabethwedstrijd jaarlijks veel interesse opwekt in Japan? Doorheen de tijd zijn er reeds verschillende Japanse laureaten uit de bus gekomen in de wedstrijd, in de verschillende categorieën.

... Japan de 17de grootste klant van België is (3de Aziatische klant na China en India)?

... de voornaamste exportproducten naar Japan chemische en farmaceutische producten zijn, waarvoor Japan na de VS de grootste niet-EU-markt is? Daarna volgen transportmaterieel en voedingsmiddelen.

... België de 5e grootste exporteur naar Japan in de EU is?

... Japan de 9e grootste leverancier van België en de 2e in Azië na China is?

... de voornaamste invoer uit Japan transportvoertuigen (50%) en machines zijn?

... België de 4e grootste importeur van Japanse goederen in de EU is?

pat-whelen-72D14JeE3nU-unsplash
paul-teysen-FFXTiBQz42o-unsplash

... Japanners de kathedraal van Antwerpen zo fantastisch vinden dat ze hem hebben laten nabouwen als trouwlocatie? In de Japanse stad Fukuoka kunnen Japanners trouwen in een replica ban de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen. Dat is niet de enige replica van de kerk in Japan. In Hiroshima en Osaka zijn ook replica's te vinden. Opvallend aan de kerk in Fukuoka: hij werd volledig wit geschilderd!

... België en Japan zes zustersteden hebben? Dat zijn steden die vriendschappelijke contacten onderhouden. De zustersteden: Himeji - Charleroi (sinds 1965); Kanazawa - Gent (sinds 1971); Komatsu - Vilvoorde (sinds 1974); Itami - Hasselt (sinds 1985); Nagakute - Waterloo (sinds 1992); en Hanyu - Durbuy (sinds 1994).

België & Japan

Diplomatieke relatie: koninklijke & keizerlijke families

De Belgische Koninklijke Familie en de Japanse Keizerlijke Familie hebben een speciale en zeer nauwe band, die al teruggaat tot 1921. Toen bezocht Kroonprins Hirohito België tijdens een rondreis.

Daarna verbleven ook Kroonprins Akihito en Prinses Michiko meerdere malen bij Koning Boudewijn. Koning Albert en Koning Filip zetten die traditie verder met aan de hand van verschillende staatsbezoeken. Zo brachten Koning Filip en Koningin Mathilde een Staatsbezoek aan Japan in 2016, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de vriendschapsrelatie tussen België en Japan.

© Van Parys MediaSygmaCorbis

Grijp je kans: wees erbij

Wil jij er ook bij zijn op Expo 2025 Osaka? Dat kan! Lees alles over de mogelijkheden om met jouw bedrijf partner te worden van het Belgisch paviljoen op Expo 2025 Osaka.