Skip to content

Over Expo 2025 Osaka

Osaka, Japan werd op 23 november 2018 verkozen als bestemming van Expo 2025. De Wereldtentoonstelling Expo 2025 Osaka zal plaatsvinden van 13 april 2025 Osaka tot en met 13 oktober 2025 en zal draaien rond het thema: "Designing Future Society for Our Lives".

Meer over...

Expo 2025 Osaka

Het is niet de eerste keer dat een wereldtentoonstelling zal afzakken naar Japan. Japan organiseerde reeds Expo 1970 (ook in Osaka) en Expo 1990, alsook Expo 2005 Aichi.

Het hoofdthema wordt onderverdeeld in drie subthema’s: “Saving Lives", "Connecting Lives" en "Empowering Lives". Het Belgische paviljoen zal terug te vinden zijn in het "Saving Lives” district en België zal zich voor deze deelname dus toespitsen op dat subthema.

Expo 2025 Osaka

Signature project

Naast de paviljoenen die gebouwd zullen worden door de deelnemende landen,zal de Japan Association for the 2025 World Exposition ook een Signature Project voorzien, waarin ze rond specifieke thema’s zullen werken. Die thema’s zullen tot uiting komen in de acht Signature Pavilions die gebouwd zullen worden door de Expo Organisatie.

De doelstelling die de Expo Organisatie vooropstelt is de bezoekers de gelegenheid bieden om het leven te verkennen en creativiteit teervaren. Ze willen de bezoekers aanmoedigen om een kleine inspanning te leveren voor anderen en onze planeet, maar vooral: ze willen doen glimlachen.

De acht Signature Pavilions zijn inmiddels reeds bekendgemaakt: resonance of lives; amplification of lives; invigorating lives; forging lives; quest of life; totality of life; cycle of lives; en embracing lives.

fahrul-azmi-chTe2CU58L0-unsplash

De titelsong van Expo 2025 Osaka: "Kono Hoshi no Tsuzuki wo"

De Japanse band Kobukuro zorgde ook voor een meer dansbare versie van het nummer...

yusheng-deng-t3GrQGwFX84-unsplash

Expo organisatie

Doelstellingen

De Expo Organisatie stelt vijf doelstellingen voor Expo 2025 Osaka voorop: de wijsheid van de wereld samenbrengen, met inbegrip van baanbrekende technologieën, nieuwe ideeën creëren en communiceren; de uitbreiding van binnenlandse en buitenlandse investeringen; het creëren van innovatie door activering van menselijke interactie; de activering van regionale economieën en kleine en middelgrote ondernemingen; en een kans om de rijkdom van de Japanse cultuur te communiceren.

Het concept van Expo 2025 Osaka moet een ruimte creëren waar acht miljardmensen van over de hele wereld niet alleen tentoonstellingen bekijken, maar eveneens de toekomstige samenleving zullen co-creëren. Dat wil zeggen dat nog voor de Expo begint, er een online platform voor het delen van uitdagingen en oplossingen gelanceerd wordt.

Expo 2025 Osaka moet een plek zijn waar de kennis van de wereld, zoals geavanceerde technologie, zal worden samengebracht, en zal worden gebruikt om nieuwe ideeën te creëren en te delen,om te helpen bij het oplossen van wereldwijde problemen waarmee de samenleving geconfronteerd wordt.

De locatie van Expo 2025 Osaka werd om dezelfde reden heel nauwgezet en zorgvuldig gekozen. Het is een locatie waar de bezoeker zowel de zee als de lucht kunnen voelen.

Die locatie werd gekozen met het achterliggende idee om de bezoekers de mogelijkheid te geven te connecteren met de wereld door middel van de zee en de lucht.

De Expo Organisatie heeft daarom ook gekozen om een lusvormige hoofdstroom te creëren en de paviljoenen en de pleinen op een gestroomlijnde manier aan te leggen. Die opstelling moet eenheid in verscheidenheid of Unity in diversity symboliseren.

De deelnemers van Expo 2025 Osaka bestaan uit ongeveer 150 landen en 25 internationale organisaties en bedrijven, waaronder NGO’s, NPO’s en andere organisaties.

De Expo moet een balans zijn tussen entertainment, een expo waarbezoekers vol spanning van entertainment kunnen genieten in alle vormen, alsook een ‘living lab’ waarin sociale systemen en technologieën uitgewerkt en tentoongesteld zullen worden.

tianshu-liu-SBK40fdKbAg-unsplash

55 jaar na Expo 1970 Osaka....

Expo 2025 zal niet de eerste wereldtentoonstelling in Japan zijn

Japan had in 1970 en 2005 al tweemaal de eer om gastland te zijn voor een wereldtentoonstelling onder de auspiciën van het Bureau International des Expositions. Osaka werd nu voor een tweede keer geselecteerd als gaststad van de internationale tentoonstelling. De stad mocht die rol reeds in 1970 voor de eerste keer invullen. In 2005 trokken alle internationale deelnemers naar de stad Aichi. 

Voor Expo 1970 Osaka werd er in Osaka de 'Tower of the Sun' (in het Japans: taiyô no tô of 太陽の塔) gebouwd. De toren werd uiteindelijk hét symbool voor Expo '70. De toren, ontworpen door artiest Tarō Okamoto stond in het centrum van de exposite, op het 'Festival Plaza' gebouw. Dat gebouw kreeg de bijnaam 'Big Roof' en werd ontworpen door architect Kenzo Tange

De 'Tower of the Sun' werd bewaard en is momenteel te bezichtigen in het 'Expo Commemoration Park' in de stad Suita, die deel uitmaakt van de Osaka Prefecture.

Sinds 1970 werd de toren reeds twee keer gerenoveerd, één keer in 1992 en de tweede keer in 2023. De vernieuwing werd onthuld aan de buitenwereld op 11 augustus 2023. Die tweede vernieuwing staat in het teken van Expo 2025 Osaka, als onderdeel van de voorbereidingen. 

Bijkomend werd er rond datzelfde moment een herdenkingshal gewijd aan Expo '70 ingericht in het Expo Commemoration Park. In die hal zijn verschillende objecten zoals documenten en uniformen van hosts tentoongesteld als aanvulling op het 'nieuwe gezicht' van de 'Tower of the Sun'. 

 

©Takato Marui

 

België zal dus voor de derde keer afreizen naar Japan voor een wereldtentoonstelling. In 1970 werd België ook reeds vertegenwoordigd en hadden wij ons eigen paviljoen. 

Belgian pavilion - © expo70-park © expo70-park

Het Belgisch paviljoen op Expo 1970 Osaka had erg veel succes:

Met een groot zadeldak bedekt met baksteenkleurige dakpannen en zacht gebogen witte muren was het een moderne interpretatie van Belgische kerken en landhuizen, en werd het omringd door een prachtige tuin. Het gebouw, waarin het beste van de Belgische en Japanse architectuur was verwerkt, had een groot dak bedekt met 220.000 dakpannen geïmporteerd uit België. De licht gebogen oppervlakken werden overal in het museum effectief gebruikt, onder andere in scheidingswanden, muren en tentoonstellingspanelen.

De tuinen rond de tentoonstellingshal, met hun kleurrijke bloemen en stenen, symboliseerden het traditionele agrarische landschap van België, dat een uitgebreide ontwikkeling doormaakte op een klein landoppervlak, en riepen ook het leven op van vredelievende Belgische mensen. Het interieur straalde een rustige sfeer uit, die deed denken aan een oude middeleeuwse tempel. De tapijten, meubels, inrichting en lichtarmaturen werden allemaal in België gemaakt. Na hun bezoek aan de tentoonstellingshal werden de bezoekers naar het restaurant in een apart gebouw geleid. Het restaurant was een modern, licht gebouw in tegenstelling tot de gedempte kleuren van het tentoonstellingspaviljoen, en het contrast gaf bezoekers een voorproefje van de oude Europese cultuur.

De tentoonstelling was verdeeld in vier secties - "Het heden", "Het verleden", "Tussen het verleden en de toekomst" en "De toekomst". In het gedeelte "Het heden" leidde een vijf meter brede ingang naar een aluminium wereldkaart met de ligging van België en een bronzen reliëfkaart met de negen provincies, evenals portretten, symbolen en zegels van koning en koningin Boudewijn en de Belgische politieke vorm. Bijzonder opmerkelijk in deze sectie was een stomme film van 90 seconden die de dagelijkse activiteiten van de Belgische industrie en mensen toonde op twee projectoren, 28 films en 14 ronde schermen, evenals een lichteffect met laserstralen.

Er was ook een "glazen waterval" van "onbreekbaar glas", ontwikkeld door de grindklokkenfabriek, en een "juwelenshow van een miljoen dollar" met 1.900 raten diamanten en andere juwelen, Er waren tentoonstellingen over de papierindustrie, de weefindustrie, de chemische industrie, beelden van anti-hete plastic, een Belgische uitvinding, en de staal- en non-ferrometaalindustrie.

België's beste kanten blonken tijdens Expo 1970 Osaka dus echt uit. Op naar Expo 2025 Osaka...

Meer informatie?

Wil je meer weten over Expo 2025 Osaka, de organisatie en de Japanse ontwikkelingen op het expoterrein? Bezoek de website van Expo 2025 Osaka.