Skip to content

Belgisch paviljoen

Het ontwerp van het Belgisch paviljoen voor Expo 2025 Osaka is bekend. Het winnende consortium werd op 18 juli 2023 bekendgemaakt. Lees er hier alles over. 

Belgisch paviljoen

Alles wat je moet weten

Het winnende consortium bestaat uit Carré 7, Beyond Limits, One Designs, Pirnay en Poly-Tech met hun onderaannemers: jma, Make It Right, A-tech, Arter en Nihon Housing.

Het Belgische perceel heeft een oppervlakte van ongeveer 1772 m², waarvan Belgisch Paviljoen zo’n 1048m² zal innemen. Het niet bebouwde gedeelte van het perceel zal worden aangelegd door een landschapsarchitect om er een harmonieus geheel van te maken. Het paviljoen zal met zijn 3 verdiepingen ongeveer 2201 m² groot zijn. De tentoonstelling zal zo’n 1000m² van het paviljoen bekleden.

De wandeling is ontworpen als een wandeling langs het water, de bedding van een rivier. Eerst wordt de bezoeker naar het "hart" geleid, dat alle ruimtes met elkaar verbindt. Als een cluster cellen weven alle functies zich eromheen tot één geheel. De vorm van het "hart" is niet onbelangrijk. Naast alle symboliek die erin doorklinkt is de vorm bijzonder omdat die de ruimte optimaliseert.

Bezoekers worden vervolgens meegenomen naar de "black box" ruimtes, waar de scenograaf een overzichtelijke ruimte heeft met een vrije plattegrond die technisch gezien geschikt is voor elk type scenografie.

De constructie omvat een podium langs de Ring om bezoekers aan te trekken. Het podium bestaat uit verschillende demonteerbare elementen. Groene vakken zorgen ervoor dat de verschillende mensenstromen in goede banen worden geleid.

Vanaf de hoofdingang hebben bezoekers direct toegang tot de tentoonstellingsruimte. Die ruimte bestaat uit verschillende sferen, waardoor de scenograaf zijn creativiteit ten volle kan uitleven. De tentoonstellingsruimte is ontworpen als een lus.

Eenmaal op het dak hebben bezoekers uitzicht op het podium en het"bos van rust" van de Expo site. Ballonnen creëren daar schaduwplekken. Een baren het terras van het restaurant verlevendigen de ruimte, die kan worden gebruikt voor evenementen.

In het paviljoen leer je België pas echt kennen... Wandel jij er ook even door?

Wie zit er achter het ontwerp?

Het consortium

Het winnende consortium bestaat ui Carré 7, Beyond Limits, One Designs, Pirnay en Poly-Tech met hun onderaannemers. Het Belgische Carré 7 is verantwoordelijk voor het luik ‘ontwerp’. Carré 7 is een architectenkantoor uit La Louvière met indrukwekkende ervaring. Zij ontwerpen reeds lange tijd verschillende soorten gebouwen en ruimtes.

Recent waren zij verantwoordelijk voor de bouw en het ontwerp van het nieuwe voetbalstadion van Charleroi. Zij zijn de bedenkers van het concept en hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen wat betreft de lay-out, plattegronden en verhogingen. Zij hebben zich gebogen over issues als visitor flow en de inzending van het ontwerp en de materialen.

Daarvoor hebben ze zich laten ondersteunen door verschillende partners: Arter (landschapsarchitecten) en A-tech (voor akoestische studies). Arter architecten is een multidisciplinair architectenkantoor dat zich vestigt in hartje Brussel. Multidisciplinariteit staat bij hen centraal. Zij hebben een uitgebreid portfolio dat projecten restauratie, ontwikkeling en tentoonstelling bevat. Aan de andere kant vult het Brusselse A-tech het portfolio verder aan met projecten in gebouwen, vrije tijd, in de lucht en op de grond.

FullSizeRender-7
FullSizeRender-6

Daarnaast leunt Carré 7 ook op de Belgische partner Pirnay/Poly-Tech voor de structurele ingenieurszaken. Pirnay Engineers werkte in het verleden al veel samen met Carré 7 voor verschillende projecten. Ook zij mochten hun naam plakken op het voetbalstadion van Charleroi. Hun portfolio is verder aangevuld met indrukwekkende projecten zoals Hotel Van der Valk in Charleroi en het ziekenhuis CHU Tivoli in La Louvière.

Carré 7 krijgt ook de ondersteuning van een Japanse partner JMA Architects. JMA Architects heeft reeds verschillende instituten uit de grond gestampt, waaronder schoolgebouwen, ziekenhuizen, religieuze gebouwen en overheidsgebouwen.

Het internationale Beyond Limits focust zich op het operationele luik van de overheidsopdracht. Kortom, zorgen zij voor een vlotte doorstroom van informatie en communicatie tussen de verschillende partners. Zij overzien het volledige project en sturen bij waar nodig. Op operationeel vlak inde back-of-house is er een partnerschap gesloten met Nihon Housing.

Ten slotte zal One Designs de rol van bouwbedrijf vervullen in dit consortium. Die Japanse firma biedt een ruime service aan van interieurontwerp tot de volledige bouw en renovatie van gebouwen.

Het Belgisch paviljoen

De mensen erachter...

Carré 7

CYRIL ROUSSEAUX

Cyril ROUSSEAUX

Algemeen directeur

Dhr. Rousseaux is algemeen directeur van Carré 7, het architectenbureau achter het paviljoen. Daarnaast is hij eveneens, architect en algemeen project- en ontwerpbeheerder.

Alexis MINGLIS

Alexis MINGLIS

Geassocieerd architect

Mevr. Minglis is geassocieerd architect bij Carré 7. Zij staat in voor assistentie bij het ontwerp en administratief beheer.

Camille DESCAMPS

Camille DESCAMPS

Geassocieerd architect

Mevr. Descamps is geassocieerd architect bij Carré 7. Zij staat in voor assistentie bij het ontwerp en administratief beheer.

Carré 7 Aurore

Aurore DOSOGNE

Interieurarchitect

Mevr. Dosogne is interieurarchitect bij Carré 7. Zij staat in voor assistentie bij het ontwerp.

Julien COLINET

Julien COLINET

Geassocieerd architect

Dhr. Colinet is geassocieerd architect bij Carré 7. Hij staat in voor assistentie bij het ontwerp.

Beyond Limits

Michele Salgarello

Michele SALGARELLO

Managing Director en mede-oprichter

Dhr. Salgarello is de managing director en mede-oprichter van Beyond Limits.

Pirnay Engineering

Jean-Sebastien Pirnay

Jean-Sebastien PIRNAY

Afgevaardigd bestuurder

Dhr. Pirnay is de afgevaardigd bestuurder van het Bureau d'Etudes Pirnay SA.

Dror Zeiger-1

Dror ZEIGER

Bestuurder directeur

Dhr. Zeiger is de bestuurder directeur van het Bureau d'Etudes Pirnay SA.

Poly-Tech Engineering

Vincent Pirnay-1

Vincent PIRNAY

Afgevaardigd bestuurder

Dhr. Pirnay is afgevaardigd bestuurder van Poly-Tech Engineering.

Lieven Geysenbergh

Lieven GEYSENBERGH

Commercieel directeur

Dhr. Geysenbergh is commercieel directeur van Poly-Tech Engineering.

Pascal Simoens

Pascal SIMOENS

Directeur R&D Smart & Sustainable department

Dhr. Simoens is Directeur R&D in het Smart & Sustainable department van Poly-Tech Engineering

One Designs

istockphoto-1332100919-612x612

Tomonori NAKAMIZO

Uitvoerend directeur

Dhr. Nakamizo is de uitvoerend directeur van het Japanse bedrijf One Designs. Zij zijn de Japanse aannemers voor het Belgisch paviljoen.

Belgisch paviljoen

De architecturale filosofie

Het winnende consortium had een zeer duidelijke visie voor het Belgische paviljoen: aangezien het thema van de wereldtentoonstelling “Designing Future Society for Our Lives” is, en België meer bepaald het subthema “Saving Lives” zal volgen, wilden we België voorstellen aan de hand van een universeel en verenigend thema.

Daarom ontwierpen we het Belgisch paviljoen rond het thema water en cellen, waaruit het leven gecreëerd is. Die thema’s sluiten aan bij het concept van de Expo. De mens, zijn manier van leven en zijn relatie met ‘moeder natuur’ staan vandaag centraal in de uitdagingen in de creatie van de steden vanmorgen. We hebben ervoor gekozen om de mens centraal te stellen in ons denken en dus ook in het paviljoen.

Alle mensen, en meer in het algemeen alle levende wezens, bestaan uit cellen en water. Het paviljoen is daarom de uitdrukking van de mens, van het leven,door zijn vorm, zijn circulatie en zijn ontwerp. Elke cel in elk levend wezen bevat water.Water is overal en zorgt voor de connectie en verbinding tussen cellen, tussen mensen en met de aarde. Water is de puurste en meest universele representatie van het leven. Water is het symbool van het leven, water als levensbron, energiebron, technologiebron, water als verbinding met de natuur, bron van hygiëne en gezondheid.

FullSizeRender-9
FullSizeRender

Belgisch paviljoen

Het Belgisch karakter

Het winnende consortium heeft het Belgisch karakter ook heel duidelijk gedefinieerd in hun ontwerp. België is een rijk land, zowel op taalkundig als op territoriaal vlak! Ons mooie land is opgebouwd rond verschillende talen, culturen en gemeenschappen. We zijn erin geslaagd om één te worden en ons te verenigen om samen te groeien en de stad van de toekomst te bouwen.

Met ons paviljoen wilden we deze diversiteit in de verf zetten om de wereld de rijkdom van België te tonen. Al deze verschillende facetten maken deel uit van onze kracht,ze maken deel uit van onze geschiedenis en ze moeten vertegenwoordigd worden. Het thema dat gekozen werd voor het Belgisch paviljoen, water en cellen, is een eerbetoon aan het leven, aan de mens, maar ook aan de gefedereerde entiteiten van België. Water heeft een speciale plaats in België en is overal en in veel verschillende vormen te vinden.Water is aanwezig in alle 3 de deelstaten.

Het is de rode draad die de Vlamingen,Walen, Duitstaligen en Brusselaars begeleidt in een dans die gekenmerkt wordt door de harmonie van hun verschillen. In een land waar water meer is dan een hulpbron, is het een uitnodiging tot openheid, wederzijds begrip en de viering van diversiteit. Het sublimeert België in een betoverend verhaal dat bij elk nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis smeekt om geschreven te worden. Het draagt bij tot het creëren van een hechter sociaal weefsel, moedigt delen en wederzijds begrip aan, ondanks taal- en cultuurverschillen.

Om de drie gefedereerde entiteiten zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, bestaat het paviljoen uit drie sterke gevelelementen. Deze elementen staan voorde drie watertoestanden, maar symboliseren ook de 3 gefedereerde entiteiten. Deze gefedereerde entiteiten bestaan naast elkaar, zijn uniek en complementair. De drie toestanden van water - vloeibaar, vast en gasvormig - hebben dezelfde essentie, ze zijn gemaakt van water, maar ze zijn verschillend door hun omgeving.

Het hart van het paviljoen wordt gevormd door een krachtige verbinding tussen water en cellen. Deze elementen symboliseren de essentie van uniciteit en de vitale behoefte aan diversiteit binnen een uitgestrekt ecosysteem.

Kortom, dit paviljoen herinnert ons eraan dat diversiteit, verre van een zwakte te zijn, een onmetelijke kracht is. Net als de rivieren die de dorstige aarde voeden,is elke stem, elk talent, elk perspectief essentieel om de harmonie van ons menselijk ecosysteem te bewaren. Samen kunnen we "levens redden" in België.

FullSizeRender-1

Meer informatie nodig?

Wil je meer weten over het consortium, het Belgisch paviljoen, de architecturale filosofie of het Belgisch karakter? Neem contact op.