Skip to content

Tijdlijn: vooruitgang

BelExpo begint reeds lange tijd voor de opening van een expo met de voorbereiding. Expo 2025 Osaka opent zijn deuren pas over twee jaar, maar BelExpo en zijn partners werken al stevig door om het Belgisch Paviljoen op tijd klaar te krijgen. Waar staan we met de voorbereidingen?

Expo 2025 Osaka

Vooruitgang

Een wereldtentoonstelling, daar komt van alles bij kijken. De organisatie van zo'n wereldtentoonstelling neemt enorm veel tijd in beslag. Jaren voordat de expo plaatsvindt, wordt het proces langzaamaan opgestart. Wij geven jou een overzicht:

Expo 2025 Osaka

Het begin

 

kit-ko-9zYjlA4LqTU-unsplash

 

 

 

 

22 november 2016: Frankrijk stelt zich kandidaat om de wereldtentoonstelling te organiseren in Parijs.

24 april 2017: Osaka, Japan dient zijn kandidatuur in om host te worden van Expo 2025. Rond diezelfde periode dient ook Baku, Azerbeidzjan zijn kandidatuur in bij het Bureau International des Expositions (BIE).

22 mei 2017: Yekaterinburg, Rusland biedt zich aan als kandidaat om Expo 2025 te hosten.

Daarbij rondt Rusland de kandidaten af. Op 21 januari 2018 ziet Frankrijk zich echter genoodzaakt om zijn kandidatuur terug te trekken, omdat zij reeds in 2024 de Olympische Spelen zullen organiseren.

23 november 2018: tijdens de algemene vergadering van het BIE komt Osaka, Japan als winnaar uit de bus om Expo 2025 te mogen organiseren.

Expo 2025 zal plaatsvinden in Osaka en zal vanaf nu Expo 2025 Osaka genoemd worden. De concrete plannen voor de volgende wereldtentoonstelling kunnen vanaf vandaag opgestart worden.

Expo 2025 Osaka

Voorbereidingen

 

cosmin-serban-kUQPX2kp8S8-unsplash

 

 

 

 

23 mei 2019: de directors van Expo 2025 Osaka worden aangeduid. Die groep zal bestaan uit: Hiroyuki Ikeda, Hirofumi Yoshimura (Gouverneur van Osaka), Ichiro Matsui (Burgemeester van Osaka), Hiroyuki Ishige (Secretaris-Generaal), Hiroyuki Takeuchi (Vice Secretaris-Generaal) en Manatsu Ichinoki (Vice Secretaris-Generaal).

juni 2021: de functie van Chairman & Representative Director van de Japan Association for the 2025 World Exposition wordt toegewezen aan Masakazu Tokura, die zichzelf ook Chairman van de Japan Business Association mag noemen.

Expo 2025 Osaka

België voor opening

 

aditya-joshi-7FW5-3vVRSw-unsplash

 

 

26 november 2021: België kondigt zijn deelname aan Expo 2025 Osaka aan.

MINISTERRAAD

 

 

International Planning Meeting

 

 

25-26 oktober 2022: de eerste International Planning Meeting (IPM) vindt plaats in Osaka. Die meetings geven de gelegenheid voor de deelnemers aan Expo 2025 Osaka om samen te komen. België is aanwezig op die eerste IPM in oktober.

 

 

 

 

 

 

 

11 november 2022: BelExpo lanceert samen met de Regie der Gebouwen de Overheidsopdracht voor de bouw, het ontwerp en de ontmanteling van het Belgische paviljoen voor Expo 2025 Osaka.

 

 

Signing Ceremon

 

 

 8 december 2022: de Signing Ceremony voor het tekenen van de Participation Agreement vindt plaats in Osaka. Op dat moment gaat er ook een Prinselijke Economische Missie uit van België naar Japan, onder leiding van Hare Majesteit Princes Astrid. BelExpo neemt daaraan deel en maakt van de gelegenheid gebruik om de Participation Agreement te ondertekenen en banden te leggen met zowel Belgische deelnemers als Japanse partners.
 

 

 

 

 

 

26 januari 2023: drie kandidaat-consortia worden geselecteerd voor de bouw en het ontwerp van het Belgische paviljoen. De drie overblijvende kandidaten werken de komende maanden nauw samen met BelExpo en de Regie der Gebouwen aan een ontwerp dat voldoet aan de vereisten van zo'n paviljoen.

 

Ground-Breaking Ceremony
 
 
 
13 april 2023: exact twee jaar voor de aanvang van Expo 2025 vindt de Ground-Breaking Ceremony plaats op het Yumeshima eiland. Op die symbolische datum worden de eerste werken uitgevoerd op wat het expo terrein zal zijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ricardo-gomez-angel-yOFMfkwBqwE-unsplash
 
 

30 juni 2023: BelExpo lanceert opnieuw in samenwerking met de Regie der Gebouwen de tweede overheidsopdracht voor het Belgisch paviljoen op Expo 2025 Osaka, namelijk die voor de Visitor Journey. Die tweede overheidopdracht is een oproep naar een multidisciplinair team dat de binnenkant van het paviljoen kan uitdenken. Dat omvat maar is niet beperkt tot de sfeer en de look & feel van het paviljoen, het restaurant, de winkel, de mascotte, de bewegwijzering... maar ook digitale toepassingen zoals een website en een mobiele applicatie.

 
 
 
 
IMG_8196
 
 

 

 

 

 

 

18 juli 2023: Minister Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie, zit de persconferentie voor waarop het ontwerp van het Belgisch paviljoen en het winnende consortium worden voorgesteld. De persconferentie werd in het bijzijn van ambassadeur Mikami Masahiro, de heer Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen, de heer Renaat Schrooten, directeur-generaal economische analyse en internationale economie en natuurlijk Cyril ROUSSEAUX, hoofdarchitect van het winnende consortium georganiseerd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8 augustus 2023: de deadline voor de inschrijvingen voor de tweede overheidsopdracht, die van de visitor journey, liep af. BelExpo ontving drie kandidaturen. De consortia werken nu nauw samen met BelExpo de komende maanden in een tweede fase: de gunningsfase.

 
 
original-3809AAE2-7F15-40E5-A7C3-AC2CA0CD0A90-1
 
 
 
 
15 september 2023: BelExpo dient de tijdelijke bouwvergunning in voor het Belgisch paviljoen bij de autoriteiten in Osaka. Daarbij werden ze bijgestaan door het consortium dat verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de ontmanteling van ons Belgisch paviljoen. België is daarbij een van de eerste landen die de aanvraag indient. 
 
 
 
 
 
 
Pink And White Illustrative Important Announcement Instagram Post
 
 
 
 
 
 
 
20 oktober 2023: BelExpo ontving de goedkeuring van de tijdelijke bouwvergunning, vijf weken na het indienen van de aanvraag. Die goedkeuring kwam een week vroeger dan verwacht. België is daarbij, na Tsjechië en Monaco, het derde land dat die tijdelijke bouwvergunning ontving. 

 

 

 

 

Secretary General BIE

 

 

 

 

8 november 2023: BelExpo reisde af naar Japan ter gelegenheid van de allereerste International Participation Meeting (IPM) waarbij alle deelnemende landen elkaar ontmoeten. 


Secretaris-Generaal van het BIE Dimitri S. Kerkentzes (links) & Commissaris-generaal (BelExpo) Pieter De Crem (rechts)

 

 

 

 

 

 

 

 

27 december 2023: BelExpo ontving de goedkeuring van het General Design Plan voor het Belgisch paviljoen van de Expo 2025 Osaka organisatie. Die goedkeuring bevestigde dat plannen voor het Belgisch paviljoen de richtlijnen naleven. De volgende stap: het Detailed Design Plan. 

 

15 januari 2024: Het Belgische perceel, waarop het Belgisch paviljoen gebouwd zal worden, werd overhandigd aan onze aannemer. 

 

24-01-14-OSAKA-W2-2

 

16 januari 2024: de officiële Ground-Breaking Ceremony voor het Belgisch paviljoen vond plaats, één dag na de overhandiging van het perceel. Tijdens die serene ceremonie werden de eerste symbolische werken uitgevoerd in het bijzijn van Cyril Rousseaux (hoofdarchitect Carré7), Z.E. Antoine Evrard (Ambassadeur voor België in Tokio), Z.E. Koji Haneda (Commissaris-Generaal voor Expo 2025 Osaka), Mr Hiroyuki Ishige (Secretaris-Generaal voor de Japan Association for the 2025 World Exposition, Z.E. Pieter De Crem (Commissaris-Generaal van BelExpo), Tomonori Nakamizo (aannemer OneDesigns).

© Sébastien Stocq, (van links naar rechts): Cyril Rousseaux (Carré7), Z.E. Antoine Evrard, Z.E. Koji Haneda, Mr Hiroyuki Ishige, Z.E. Pieter De Crem, Tomonori Nakamizo (OneDesigns)

 

 

29 januari 2023: het consortium startte met de eerste mobilisatiewerken op het Belgische perceel in het kader van de voorbereidingswerken voor de bouw van het Belgisch paviljoen. 

 

 

 

 

 

België is niet het enige land dat zich voorbereidt op Expo 2025 Osaka... meer weten? 

Benieuwd naar meer?

Lees alles over Expo 2025 Osaka, het Belgisch paviljoen en alle ontwikkelingen op onze website!