Skip to content

Belgisch paviljoen op Expo 2025 Osaka: Ground-Breaking Ceremonie

Persbericht

 

Belgisch paviljoen op Expo 2025 Osaka legt eerste fundamenten tijdens ceremonie op Yumeshima Island


Dinsdag 16 januari 2024
Osaka, Kansai

 

BelExpo, Belgisch Commissariaat-Generaal voor Internationale Tentoonstellingen


Het Belgische Commissariaat-Generaal voor Internationale Tentoonstellingen, ook bekend als BelExpo, is verantwoordelijk voor de Belgische deelname aan Wereldtentoonstellingen en andere internationale tentoonstellingen. Tot de meest recente projecten die door BelExpo werden voltooid, behoren de Belgische deelnames aan Expo 2020 Dubai en Floriade Expo 2022 in Almere.

BelExpo overziet de hele operatie van begin tot eind voor elke expo, onder leiding van commissaris-generaal Pieter De Crem, met de steun van een technisch comité en de Belgische federale en regionale overheden. Wanneer een project de bouw van een volledig paviljoen omvat, werken we zeer nauw samen met de Belgische Regie der Gebouwen.


Ground-Breaking Ceremony


Osaka, 16 januari 2024 - België vierde met trots de succesvolle ceremonie van de eerste steenlegging voor zijn paviljoen op Expo 2025 Osaka, een gedenkwaardige verwezenlijking in de toewijding van het land aan innovatie, duurzaamheid en culturele uitwisseling op het wereldtoneel.

De ceremonie, die plaatsvond op 16 januari 2024 op het Belgische perceel op het Yumeshima, Osaka, was een sereen evenement dat vooraanstaande gasten, hoogwaardigheidsbekleders en belanghebbenden samenbracht om getuige te zijn van de start van de bouw van het baanbrekende Belgische paviljoen.

Het Belgische paviljoen op Expo 2025 Osaka is ontworpen om de knowhow van België te weerspiegelen, evenals zijn vooruitstrevende benadering van technologie en duurzaamheid, en staat symbool voor creativiteit en innovatie. De openingsceremonie was een scharniermoment en benadrukte het engagement van België om zijn bijdragen aan de wereld te tonen in domeinen zoals life sciences, medisch onderzoek en natuurlijk ‘Saving Lives’.

Belangrijke hoogwaardigheidsbekleders, waaronder regeringsambtenaren, vertegenwoordigers van de Belgische regeringen en vooraanstaande leden van het corps diplomatique, kwamen samen om symbolisch de grond te breken voor de bouw, de site te zegenen en de samenwerkingsgeest te benadrukken die de Belgische deelname aan Expo 2025 Osaka kenmerkt.

"We zijn erg blij dat we deze gedenkwaardige gelegenheid hebben kunnen vieren, aangezien het Koninkrijk België deze spannende onderneming voor de opening van Expo 2025 Osaka is aangegaan," zei Dhr. Pieter De Crem, Commissaris-Generaal. "Ons paviljoen getuigt van de Belgische inzet voor innovatie, technische vooruitgang en onderzoek. We kijken ernaar uit om via dit wereldwijde platform zinvolle contacten te leggen, onze verwezenlijkingen te delen en bij te dragen tot de collectieve dialoog over het vormgeven van een betere toekomst voor iedereen."

Het Belgisch Paviljoen toont een harmonieuze mix van traditionele en hedendaagse elementen en biedt bezoekers een boeiende ervaring die de diverse en dynamische identiteit van België weerspiegelt. Van interactieve tentoonstellingen die de technologische vooruitgang belichten tot meeslepende displays die de verwezenlijkingen van België vieren, het paviljoen belooft een blijvende indruk achter te laten op de bezoekers van Expo 2025 Osaka.

De openingsceremonie bestond uit toespraken van Z.E. Pieter De Crem, Commissaris-Generaal van België voor Expo 2025 Osaka, en Dhr. Hiroyuki Ishige, Secretaris-Generaal van de Japan Association for the 2025 World Exposition en een symbolische Ground-Breaking Ceremony door Z.E. De Crem, vergezeld door Z.E. Antoine Evrard, de Belgische Ambassadeur in Japan, als gastheren voor Z.E. Koji Haneda, de Commissaris-Generaal van Expo 2025 Osaka, Dhr. Ishige, Dhr. Cyril Rousseaux, de Belgische architect van het paviljoen, en Dhr. Tomonori Nakamizo, die de Japanse aannemer van het paviljoen vertegenwoordigt.

24-01-14-OSAKA-W2-2

© Sébastien Stocq, (van links naar rechts): Cyril Rousseaux (Carré7), Z.E. Antoine Evrard, Z.E. Koji Haneda, Mr Hiroyuki Ishige, Z.E. Pieter De Crem, Tomonori Nakamizo (OneDesigns)

Expo 2025 Osaka

Het thema "Designing Future Society for our Lives" onderstreept de inzet van Expo 2025 Osaka om de dringende uitdagingen van onze tijd aan te pakken en gezamenlijk een duurzame, inclusieve en technologisch geavanceerde toekomst voor te stellen. De deelnemende landen komen samen om hun beste praktijken, innovaties en oplossingen onder de aandacht te brengen en een bijdrage te leveren aan de wereldwijde dialoog over het vormgeven van een betere wereld voor de komende generaties.

Expo 2025 Osaka heeft sinds de start opmerkelijke vooruitgang geboekt met de deelname van meer dan 150 landen. Het gevarieerde aanbod van paviljoens, elk een unieke vertegenwoordiging van de identiteit van hun land, zal de convergentie van het maken van verbindingen en het tonen van innovatie benadrukken, en bezoekers een rijk tapijt van ervaringen en technologische vooruitgang bieden.

Het subthema "Saving Lives" staat centraal, wat wijst op het collectieve engagement van de deelnemende landen om wereldwijde gezondheidsuitdagingen aan te pakken en innovatieve oplossingen te vinden. Het Belgisch Paviljoen engageert zich voor dit subthema.

"Saving Lives" is een aangrijpende herinnering aan het belang van gezondheidszorg en de gedeelde verantwoordelijkheid van landen om samen te werken aan vooruitgang die het welzijn van mensen wereldwijd verbetert. Expo 2025 Osaka biedt de deelnemende landen een platform om doorbraken op het gebied van medische wetenschap, gezondheidszorginfrastructuur en noodhulpsystemen te laten zien.

Tijdens de Expo kunnen bezoekers tentoonstellingen bezoeken die de vooruitgang in medische technologie, ziektepreventie en strategieën om op noodsituaties te reageren onder de aandacht brengen. Daarnaast zijn er interactieve displays en educatieve programma's om het bewustzijn over gezondheidsgerelateerde kwesties te vergroten, waardoor een wereldwijd gesprek op gang komt over hoe innovatie en samenwerking levens kunnen redden.

Het Belgisch paviljoen op Expo 2025 Osaka: stand van zaken

Op dinsdag 18 juli 2023 werd het ontwerp van het Belgische paviljoen onthuld. Op 15 september 2023 diende België de Tijdelijke Bouwvergunning in bij de gemeente Osaka. België was het 7e land dat een tijdelijke bouwvergunning indiende.

5 weken na het indienen van de Tijdelijke Bouwvergunning voor ons Belgisch paviljoen bij de stad Osaka, werd die vergunning voor het Belgisch paviljoen voor Expo 2025 Osaka goedgekeurd. Deze aankondiging kwam een week eerder dan gepland. België was het 3de land waarvan de vergunning werd goedgekeurd.

Op 19 oktober 2023 werd aangekondigd dat België het allereerste land was dat een tijdelijke bouwvergunning had gekregen én ook een Japanse aannemer voor het project had aangesteld.

Wat de bouw van ons paviljoen betreft, hebben we het General Design Plan op 20 oktober 2023 ingediend bij de organisatoren van de Expo en op 27 december 2023 kregen we de definitieve goedkeuring. Zelfs na deze indiening blijven we hard werken aan de deadline: Detailed Design Submission.

Het Belgische perceel werd officieel overgedragen aan de aannemer van het Belgische paviljoen op 15 januari 2024, één dag voor de Ground-Breaking Ceremony op 16 januari 2024. Dat betekent dat het team vanaf dit moment kan beginnen werken op Yumeshima Island.

Ondertussen heeft BelExpo een tweede, grote overheidsopdracht gelanceerd voor het Belgisch paviljoen op 30 juni 2023. Die tweede overheidsopdracht zal de visitor journey van het Belgisch paviljoen verzorgen. Dat omvat het interieurontwerp en vooral de tentoonstellingsscenografie van het paviljoen. De selectiefase voor de tweede overheidsopdracht werd onlangs afgerond. Ook hiervoor worden drie consortia gezocht die bestaan uit verschillende sleutelfiguren en experts voor de bezoekersreis. De gunningsfase, de tweede fase van de procedure, is in volle gang. We hopen net zo succesvol te zijn in het vinden van een groep toegewijde professionals als bij de eerste overheidsopdracht.

FullSizeRender-1

© BelExpo, © Carré 7

Of lees het persbericht hier