Skip to content

BelExpo

Expo 2025 Osaka

BelExpo, of het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, coördineert de deelname van België aan internationale expo's en wereldtentoonstellingen die georganiseerd worden onder het toezicht van het Bureau International des Expositions (BIE). De meest recente succesvolle deelnames waren aan Expo 2020 Dubai en Floriade 2022 Almere. 

BelExpo

België op Expo 2025 Osaka

Internationale expo's: in 2025 vindt de volgende wereldtentoonstelling plaats in Osaka met het thema 'Designing Future Society for Our Lives'. De voorbereidingen voor die wereldtentoonstelling zijn volop bezig. Het winnende design voor het Belgisch paviljoen is bekend. Het paviljoen wordt gebouwd door het team van Carré 7, Beyond Limits, OneDesigns, Pirnay Engineering en Polytech Engineering en hun onderaannemers: JMA, Make It Right, A-tech, Arter en Nihon Housing.

Nieuws

Lees het meest recente nieuws hier. Expo 2025 Osaka komt steeds dichterbij. Volg de nieuwste ontwikkelingen. 
Expo 2025 Osaka

Op 23 november 2018 wordt Osaka, Japan gekozen als gaststad voor Expo 2025 Osaka. De wereldtentoonstelling zal plaatsvinden van 13 april 2025 tot en met 13 oktober 2025. Lees hier alles over de Expo en de Belgische deelname. 

Contact

Vragen? Wil jij bijdragen aan de Belgische deelname aan Expo 2025 Osaka? Opmerkingen? Neem contact met ons op. 
BelExpo: wie zijn wij?

Over ons

BelExpo, of het Belgisch Commissariaat Generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, werd in 2018 opgericht als overheidsorgaan verantwoordelijk voor de Belgische deelname aan internationale en wereldtentoonstellingen.

We zijn een klein team dat grote projecten realiseert. Daarvoor kunnen we ook rekenen op de steun van andere overheidsorganisaties en regionale partners. Meer weten over BelExpo en onze partners? Lees het hier.

BelExpo_RGB

BelExpo

Onze Partners

Regie der Gebouwen
FOD Economie
België
Brussel
Vlaanderen
Wallonië
OstBelgien

Een klein woordje

Getuigenissen

Aldwin Dekkers - testimonial-1

Aldwin Dekkers

Commissaris-Generaal a.i.

Het leukste aan het werken aan de Belgische deelname aan internationale tentoonstellingen zijn de bijna permanente verrassingen: we leren nieuwe mensen kennen, nieuwe bedrijven, nieuwe producten, technologieën en innovaties, allemaal uit ons eigen land. Elke dag leren we nieuwe dingen over ons eigen geweldige land en over de verbazingwekkende dingen waartoe onze bedrijven, wetenschappers, ondernemers en vakmensen in staat zijn. Er is zoveel variatie in wat we doen, in wie we ontmoeten, en we kunnen al wat we leren gebruiken om ons land en zijn regio's, gemeenschappen en instellingen beter te promoten.

Elke expo is ook anders. Natuurlijk omdat ze op verschillende geografische locaties plaatsvinden, maar ook omdat ze elk hun eigen focus en thema's hebben, en natuurlijk hun eigen cultuur en mensen die eraan werken. Na een paar jaar heb je vrienden gemaakt uit andere landen en zie je elkaar weer in een andere omgeving, maar de deelname aan een expo verandert ook: het ene moment leggen we een kleine tuin aan en praten we met tuinarchitecten en hoveniers, veel interessante en fascinerende discussies, en het volgende moment bouwen we een paviljoen met meerdere vierkante meters oppervlakte en een paar verdiepingen hoog, en hebben we soortgelijke discussies met ingenieurs, architecten en vakmensen.

Ze zijn allemaal verschillend, maar expo's hebben één ding gemeen: ze handelen in magie. Het gaat over het promoten van België en zijn regio's, en tegelijkertijd over samenwerken binnen België rond een gemeenschappelijke focus en boodschap, en buiten België met onze collega's van over de hele wereld om er een succes van te maken. Want het succes van een expo is het succes van alle deelnemers: we verheffen elkaar. Dat is het mooie ervan: het optimisme en het geloof dat nodig is om alles te laten slagen.

Nathalie Huygens

Nathalie Huygens

Chef de Division Wallonie & Project Manager Expo bij de Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de bouw van het Belgisch paviljoen op internationale en universele tentoonstellingen waaraan de Belgische overheid heeft beslist deel te nemen.

De samenwerking tussen de Regie der Gebouwen, als gedelegeerd bouwheer, en Belexpo, als projecteigenaar, is altijd zeer goed verlopen.  De ervaring en kennis van de Regie der Gebouwen op het gebied van overheidsopdrachten, het opstellen van specificaties, het beoordelen van offertes en het opvolgen van de werkzaamheden vanuit technisch en budgettair oogpunt worden unaniem gewaardeerd.


Bovendien zijn zeer krappe deadlines altijd een echte uitdaging voor zowel teams uit de publieke als private sector. Om de uitvoering van de werken op te volgen en lokale partners te ontmoeten, zijn missies ter plaatse bovendien noodzakelijk. 


Dit is de 5e wereldtentoonstelling waaraan ik meewerk. Ik heb al gewerkt aan die in Aichi in 2005, Shanghai in 2010, Milaan in 2015, Dubai 2020 en de internationale tentoonstelling in Zaragoza in 2008. Elke tentoonstelling heeft zijn eigen kenmerken, thema's en uitdagingen. Voor de komende wereldtentoonstelling van OSAKA 2025 is een van de bijzonderheden dat we met twee aparte opdrachten werken: een Design & Construction opdracht en een andere opdracht voor de 'Visitor Journey' of scenografie.

Womens day (3)

Myriam Cops

Paviljoen Directeur Dubai

Een wereldtentoonstelling... Een wereld op zich! Gedurende maanden leef en werk je in een gesloten cocon waarin slechts heel af en toe invloeden van buiten uit binnendringen. Je staat op en gaat slapen met Expo, eet (te veel) frieten en, bij gebrek aan je eigen sociale kring, maak je van je collega’s een kleine maar sterk verbonden familie. Inderdaad, intensief en zwaar dus je hunkert soms naar het einde. En ja, je mist het geweldig zodra de deuren zich sluiten…

Ik heb het geluk er 2 te mogen meemaken. Expo 2010 Shanghai en Expo 2020 Dubai, met 10 jaar ertussen…

De meest opvallende verschillen, los van de identiteit van de verschillende gastlanden

Expo speelt zich ondertussen voor een groot deel online af. Terwijl er in 2010 nog veel met papier en persoonlijke gesprekken werd gewerkt, ging Dubai volop digitaal. 

Enerzijds overzichtelijker en efficiënter, anderzijds een gebrek aan menselijk contact en minder creativiteit.

Socialer… de tijd dat enkel de intelligentsia Expo bezocht, is voorbij. Door het internet is de wereld opengegaan voor iedereen en heeft bij iedereen nieuwsgierigheid opgewekt. Alle sociale lagen willen nu de wereld zien en ervaren. Expo is daarvoor de plaats bij uitstek.

Het grootste verschil tussen beide expo’s voor mij persoonlijk, was de samenwerking met het team. Terwijl we in Dubai met bijna uitsluitend Belgisch personeel werkten, opteerden we in Shanghai voor meer lokale mensen. Dit vooral op basis van de taal in China. Het dagelijkse en nauwe contact met de lokale mensen op het paviljoen, was een zeer bijzondere ervaring. We leerden hierdoor ontzettend veel bij over de plaatselijke cultuur! Dat kwam ook onze partners en sponsors ten goede.

De toekomst? Meer nog dan bij vorige edities, moeten we alle kansen grijpen. Nu moet je ieder aangereikt platform ten volle gebruiken om een blijvende indruk te maken. Sociale media, het aanleveren van keynote speakers op Expo’s inhoudelijke forums, culturele evenementen die de massa aanspreken … Ons land moet zichzelf in de kijker zetten.

Er wacht BelExpo een mooie uitdaging in Osaka. Ik wens hen alle succes!

Join us

Wil jij deel uitmaken van het team dat verantwoordelijk is voor de Belgische deelname in Expo 2025 Osaka? Wil jij een bijdrage leveren met jouw bedrijf? Wil jij weten wat jij voor ons kan betekenen? Ontdek het hier!

Days

Hours

Minutes

Seconds

Tijdens Expo 2025 Osaka zal er veel te beleven zijn in en rond het Belgisch paviljoen. Ontdekt hier wat er op de planning staat!

0

OPGERICHT

0

TEAMLEDEN

0

EERSTE WERELDTENTOONSTELLING

0

EXPO 2025 OSAKA

ONZE EXPERTISE

België kent een jarenlange traditie wat betreft deelnames aan wereldtentoonstellingen en behoort zelfs tot de stichtende leden van de Bureau International des Expositions (BIE).