Skip to content

Deelnemen aan een Wereldtentoonstelling, waarom kiest België daarvoor?

De motivatie voor België om aanwezig te zijn op Expo 2025 Osaka

Op 28 november 2021 maakte België bekend deel te nemen aan Expo 2025 Osaka. België zal in 2025 opnieuw instaan voor het bouwen van een Belgisch paviljoen en het uitwerken van een inhoudelijke tentoonstelling waarin de beste punten van België uitgelicht zullen worden. Waarom kiest een land ervoor om deel te nemen aan een Wereldtentoonstelling? 

België en het BIE

België is een van de stichtende lidstaten van het Bureau International des Expositions (BIE), wat betekent dat België al jarenlang deelneemt aan Wereldtentoonstellingen en andere Internationale Tentoonstellingen. België neemt niet enkel deel aan de tentoonstellingen die georganiseerd worden onder de jurisdictie van het BIE, maar heeft in het verleden ook al verschillende expo's georganiseerd. Daarvan is de Wereldtentoonstelling van 1958 waarschijnlijk de meest bekende. 

Het publiek van een Wereldtentoonstelling

Wie bezoekt zo'n Wereldtentoonstelling? Op die vraag is een heel eenvoudig antwoord te formuleren: iedereen. Een Wereldtentoonstelling lokt een heel uitgebreid publiek van toeristische bezoekers, tot gezinnen tot zakenmensen en veel meer. Elk van die bezoekers is op zoek naar iets anders: emoties, spanning, informatie, connecties leggen, netwerken, enzoverder. Elk deelnemend land doet zijn uiterste best om de bezoekers exact dat te bezorgen in hun eigen paviljoen. 

Het doel van Wereldtentoonstellingen

Het doel van Wereldtentoonstellingen is de laatste jaren aan het verschuiven. Waar het begon als een kans om de huidige stand van de industriële en wetenschappelijke vooruitgang te tonen, ligt nu meer en meer de focus op de branding van landen en het imponeren en entertainen van bezoekers. Tegenwoordig is het even belangrijk om alle delen van België als land voor te stellen en het imago van ideale partner op verschillende fronten hoog te houden. 

België heeft namelijk veel sterke punten: de levenskwaliteit is hoog; ons land bezit de nodige knowhow om culturele én wetenschappelijke projecten uit te bouwen; ons unieke ecosysteem focust op vooruitgang... De Belgische paviljoenen reflecteren dus België en al zijn onderdelen. Naast de bovengenoemde sterke punten, wordt er ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om België te promoten aan de hand van de klassieke, wereldberoemde specialiteiten, zoals onder andere de Belgische chocolade, het Belgisch bier en andere gastronomische en bijkomende specialiteiten. 

Waarom neemt België deel aan Expo 2025 Osaka?

Wereldtentoonstellingen bieden de kans om België op de kaart te zetten en de kennis over ons land wereldwijd te vergroten. De complete bezoekerservaring is de laatste jaren belangrijker en belangrijker geworden. Dat betekent dat de deelnemende landen moeten zorgen voor een innemende ervaring, zowel offline als online. Dat zorgt meteen ook voor de perfecte gelegenheid om samenwerkingen te creëren tussen verschillende landen en regio's. De hele beleving moet kloppen voor de bezoeker, of die bezoeker nu virtueel of fysiek aanwezig is, of als toerist of professioneel de expo bijwoont. 

België en zijn entiteiten hebben voor Expo 2025 verschillende doelstellingen opgesomd. Die doelstellingen waren doorslaggevend in de beslissing om deel te nemen. De doelstellingen luiden als volgt: 

 • de kennis over ons land en onze sterke punten verbeteren;
 • opportuniteiten creëren voor onze bedrijven, onze industrie en de wetenschappelijke gemeenschap;
 • buitenlandse bezoekers en investeerders uitnodigen en aantrekken naar België;
 • onze eigen buitenlandse agenda versterken, door met andere landen/regio's samen te werken op gebieden van gemeenschappelijk belang;
 • voor een 'totale en coherente' ervaring zorgen voor bezoekers, zowel online als in het fysieke paviljoen, zodat de bezoeker België en al zijn componenten kan 'beleven'. 

Het thema van Expo 2025 Osaka

Het hoofdthema van Expo 2025 Osaka is 'Designing Future Society for Our Lives'. Dat thema werd vervolgens onderverdeeld in drie subthema's: 'Saving Lives', 'Empowering Lives' en 'Connecting Lives', waar België zich zal focussen op 'Saving Lives'. 

Waarom kiest België voor 'Saving Lives'? 

Het thema "Saving Lives" geeft de mogelijkheid om een breed beeld te creëren van veel van de sterke punten van België. Het is een gelegenheid om het verhaal te vertellen van het innovatieve karakter van onze bedrijven, onze aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en onze successen op het gebied van gezondheidszorg, biotechnologie, farmaceutica, afvalverwerking en recycling, alsmede volksgezondheid en sociale en arbeidsomstandigheden.

Dat houdt specifiek in dat België zich zal focussen op de volgende Sustainable Development Goals of SDG's van de VN: 

 • Gezondheid en Welzijn,
 • Gendergelijkheid,
 • Behoorlijk Werk en Economische Groei,
 • Industrie, Innovatie en Infrastructuur,
 • Duurzame Steden en Gemeenschappen en
 • Verantwoorde Consumptie en Productie. 

Benieuwd wat dat inhoudt voor de concrete invulling van de Belgische deelname aan Expo 2025 Osaka? Houdt onze website en sociale media in de gaten en volg zo de ontwikkelingen! 

Gisteren, op 13 april 2023 werd de aftelkalender weer een beetje korter. Het is nu nog maar exact twee jaar te gaan voor de deuren van de expo opengaan voor het grote publiek. Spannend! In de komende twee jaar neemt BelExpo jou mee achter de schermen om de vooruitgang in de voorbereidingen van dichtbij mee te maken!