
Expo 2019 Beijing
Tensegrity : Belgische knowhow
Wie een bezoek brengt aan de Belgische tuin tijdens de Expo 2019 in Beijing, kan er niet naast kijken: een wolk kijkt uit over het plein van deze groene ruimte. Deze wolk is gebaseerd op het principe van tensegrity
Het is de zuiverste maar ook de meest complexe constructietechniek. De montage van deze wolk moest 9 keer worden overgedaan om dit perfecte resultaat te bereiken !
Tensegrity verscheen in de jaren 60-70 van de vorige eeuw. In de architectuur is tensegrity het ontwerp van een structuur die wordt vastgehouden en gestabiliseerd door het samenspel van trek- en drukkrachten. De balans van de mechanische spanningen is de basis voor de stabiliteit van de structuur, en niet langer de sterkte van elk element.
Door de componenten in hun zuiverste assen te comprimeren, kunnen we dan verschillende componenten in evenwicht brengen. Door bijvoorbeeld drijfstangen en trekstangen aan te brengen zonder de stangen direct met elkaar te verbinden, kan een strak systeem worden gecreëerd.
Misschien heeft u al realisaties gezien die gebaseerd zijn op open tensegrity. De architecten en ingenieurs van NG-lab, onder leiding van Nicolas Godelet, zijn nóg verder gegaan: ze hebben een gesloten systeem op een nooit eerder geziene schaal gecreëerd.
Na 7 maanden van berekeningen, ontwerp, nauwgezette aanpassingen en een reeks van bouw, sloop, en heropbouw, ging de wolk eindelijk de lucht in, 6 meter boven de grond, om trots de Belgische tuin te bekronen.
Ontwerpen is één ding, maar men moet het ook nog bouwen! Met dank aan een team van vrijwilligers: architecten, ingenieurs, landschapsarchitecten, maar vooral ook arbeiders en werfleiders,'staat' nu de grootste gesloten tensegritystructuur ter wereld in onze tuin. Een wonderlijke ervaring!



