Skip to content

International Participation Meeting Expo 2025 Osaka

Het BelExpo team reisde op 8 november 2023 af van België naar Japan in de aanloop naar de allereerste International Participation Meeting (IPM) voor Expo 2025 Osaka. Die IPM volgt op de eerste International Planning Meeting, die vorig jaar plaatsvond. 

Onze eerste volledige dag was gevuld met meetings met verschillende stakeholders. Het volledige team was die avond, 10 november, uitgenodigd op het Gala van 2023 van het BLCCJ, de Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce in Japan. Daar mocht BelExpo tijdens een speciale tombola 5 duo-tickets voor Expo 2025 Osaka weggeven aan 5 van de genodigden, alsook enkele leuke gadgets van BelExpo. We kunnen steeds rekenen op de ondersteuning van het BLCCJ en andere gelijkaardige organisaties dus we zijn blij zulke speciale gelegenheden te kunnen bijwonen. Een geslaagde avond! 

BLCCJ galaDe vijf winnaars met commissaris-generaal Pieter De Crem 

De volgende dagen van onze missie werden goed opgevuld met meetings, interviews en afspraken. Op 12 november kreeg BelExpo fantastisch nieuws vanuit België. Dhr. Pieter De Crem werd door middel van Koninklijk Besluit benoemd tot nieuwe commissaris-generaal van BelExpo. Dhr. De Crem zal BelExpo leiden in de voorbereidingen naar en tijdens Expo 2025 Osaka richting een succesvolle Belgische deelname. We zijn heel blij dat dhr. De Crem met ons mee kon afreizen naar Japan en onmiddellijk alle bijeenkomsten kon bijwonen. 

PDC
Pieter De Crem, commissaris-generaal

De eerste IPM ging uiteindelijk van start op donderdag 14 november in de Osaka International Convention Center. Tijdens de IPM konden we nogmaals kennismaken met de andere deelnemende landen, alsook met de organisatie van Expo 2025 Osaka. We konden zo ideeën uitwisselen en vragen stellen om de voortgang in onze voorbereidingen te bevorderen. Expo 2025 Osaka is nu al en zal steeds een echte teamprestatie zijn. Een samenwerking van alle verschillende deelnemende landen. We doen daarom ons uiterste best om elkaar de nodige ondersteuning te bieden. De eerste IPM was voor België een enorm succes! 

Secretary General BIE
Secretaris-Generaal van het BIE Dimitri S. Kerkentzes (links) & Commissaris-generaal Pieter De Crem (rechts)

IPM
Senior Program Lead, Aldwin Dekkers

Na de IPM reisde het BelExpo team terug af naar Tokio voor enkele plechtigheden. Op 16 november waren we uitgenodigd op de Belgische Ambassade in Tokio voor een plechtigheid ter ere van Koningsdag. Tijdens die plechtigheid konden we kennismaken met lokale vertegenwoordigers en Belgische en Japanse stakeholders. 

Kings Day (2)
 Zijne Excellentie de ambassadeur van België in Tokio, Antoine Evrard

Kings Day
Parlementaire Vice Minister Buitenlandse Zaken van Japan, Kiyoto Tsuji, Voormalig Minister voor Buitenlandse Zaken van Japan, Yoshimasa Hayashi, Commissaris-generaal Pieter De Crem en Zijne Excellentie de ambassadeur van België in Japan, Antoine Evrard

Tijdens onze laatste dag van de missie, organiseerden we op initiatief van de Belgische Ambassade in Tokio een persconferentie gericht aan de Japanse pers waarin we onze plannen en de voortgang wat betreft het Belgisch paviljoen toelichtten. We werden die ochtend heel warm onthaald door de Belgische Ambassade en konden rekenen op veel positieve feedback van de Japanse pers. 

Persconferentie

Persconferentie (2)

Onze missie naar Japan was een groot succes! We kijken uit naar een herhaling.